lauantai 14. toukokuuta 2016

Järjestönä YFU

Tänään kerron vähän enemmän järjestöstä, jonka kautta lähden Kanadaan sekä tietenkin itse hakemisprosessista kaikkine vaiheineen. Näin aluksi haluan painottaa, että kaikki kirjoittamani perustuu omakohtaisiin kokemuksiin, eivätkä asiat välttämättä mene samalla tavalla esim. muissa järjestöissä tai muihin kohdemaihin mentäessä.



Järjestön valinta
Päätettyäni kohdemaani, aloin tutkia eri järjestöjä. Tämä tapahtui siis yhdeksännen luokan kevättalvella. Tiesin Kanadan olevan astetta harvinaisempi vaihtomaa, joten ajattelin hakevani hyvissä ajoin varmistaakseni, että pääsen sinne.
Loppujen lopuksi järjestöjä karsiutui nopeasti pois erilaisten syiden takia. Esimerkiksi AFS lähettää oppilaita ainoastaan ranskankieliselle alueelle ja vaatii aikaisempia ranskanopintoja. Halusin alusta alkaen päästä englanninkieliselle alueelle, joten tämä järjestö ei ollut sopiva minulle. Aloitin ranskan vasta lukiossa, joten kielitaitoni ei olisi ollut riittävä esimerkiksi AFS:lle.
Tutkimme yhdessä vanhempieni kanssa myös muita järjestöjä, mutta loppupeleissä päädyimme YFU:uun. Olimme kuulleet paljon hyvää tästä järjestöstä, ja varma sijoitus englanninkieliselle alueelle sopi minulle täydellisesti. Tämän jälkeen oli aika aloittaa hakeminen.

Hakeminen
Varsinainen hakuprosessini lähti käyntiin täytettyäni sähköisen hakemuksen YFU:n nettisivuilla. Se oli suhteellisen nopeasti tehty ja sisälsi yksinkertaisia kysymyksiä esimerkiksi kouluun ja perheeseen liittyen.
Tämän jälkeen sain kutsun haastatteluun, joka pidettiin YFU:n toimistolla Helsingissä. Osallistuin haastatteluun maalis-huhtikuussa 2015, eli yli vuosi sitten! Etukäteen kerrottiin, että haastattelua ei tarvitse turhaan jännittää ja saman vinkin annan myös tuleville vaihtareille. "Haastattelu" oli ennemminkin kokoontuminen, jossa juteltiin rennosti muiden hakijoiden ja YFU:n henkilökunnan kanssa, suomeksi. Lopuksi kirjoitettiin lyhyt kirjoitelma englanniksi, ja odottaminen alkoi.
Noin kuukauden päästä sain alustavan hyväksymisen Kanadaan. Koska paikkoja kyseiseen maahan on vuodesta riippuen 1-3 ja olin toinen hakija, ei sijoitustani voitu taata. Kesäkuussa sain kuitenkin virallisen hyväksymisen ja heti perään hakupaketin.



Hakupaketin täyttäminen
Intoni alkaa täyttää hakupakettia oli sanoinkuvaamatonta, eikä sen laajuus pelottanut - ainakaan aluksi. Sain lähes kaksi ja puoli kuukautta aikaa täyttää kaikki tiedot sähköiseen File Flow -oppilaskansioon.
Kun kansiota oli vähän aikaa selaillut, huomasi sen sisältävän kysymyksiä laidasta laitaan. Minun tuli kertoa mm. harrastuksistani, perheestäni ja koulustani - kaikki englanniksi. Nämä kohdat olivat suhteellisen helppoja, mutta paineita aiheutti oman kirjeen kirjoittaminen hostperheelle. Sivun pituiseen kirjeeseen tuli tiivistää tärkeimmät asiat itsestäni, mielenkiinnonkohteistani ja elämästäni Suomessa. Kirjoittaminen vieraalla kielellä ei tehnyt asiaa helpoksi, mutta siitäkin selvittiin. Tämän lisäksi hakupakettiin piti liittää kuvia, joissa näkyy niin perheeni, ystäväni kuin harrastukseni. Sekä tietenkin itseni.
Viimeiseksi mun tuli tulostaa kasa erilaisia lomakkeita. Monet niistä olivat omanlaisiaan lupalappuja. Haluttiin tietää, voinko harrastaa tiettyjä "vaaralliseksi" luokiteltuja urheilulajeja, asua tietynlaisessa perheessä ja matkustaa niin Kanadan sisä- kuin ulkopuolellakin. Kävin myös tapaamassa mm. vanhaa yläaste opettajaani, jotta tuleva kouluni saisi oikean käsityksen, millainen opiskelija olen.
Vinkkinä muille, että vaikka aikaa hakupaketin täyttämiseen annettaisiinkin runsaasti (kuten mun kohdalla kävi), kannattaa se kuitenkin aloittaa heti. Ajan saaminen esimerkiksi hammaslääkäriin voi viedä aikaa, eikä ole kiva stressata deadlinen lähestymisestä. Kiitos kesäloman tuoman vapaa-ajan, sain kuitenkin hakupaketin ajoissa tehtyä ja muutamia papereita lukuunottamatta palautettua elokuun lopussa. Tämän jälkeen alkoi taas se turhauttavin osa, odottaminen.


ELTIS-kielitesti
Marraskuussa sain kutsun osallistu ELTIS-kielitestiin (English Language Test for International Students), jossa siis testattiin englannin kielen osaamistani. Tämä on pakollinen luetun- ja kuullunymmärtämisen testi, jolla varmistettiin, että kielitaitoni on tarpeeksi hyvä. En liiemmin jännittänyt testiä etukäteen, sillä englantini on aina ollut suhteellisen hyvä. Koe kesti pari tuntia ja oli mielestäni vaikeustasoltaan ihan sopiva. Oli joitakin helppoja kysymyksiä ja sitten sellaisia, joihin piti puoliksi arvata. Parin viikon päästä tuli tulos: olin läpäissyt testin "hienosti".
Testiä ei todellakaan tarvitse jännittää ja vaikka se menisikin huonosti, saa sen uusia. Täytyy muistaa, että vaihtoon lähdetään oppimaan kieltä eikä siinä tarvitse olla mestari heti aluksi. Jokainen lähtee omista lähtökohdistaan ja osaamista tärkeämpää onkin asenne.

Nyt
Edellä mainitsemieni asioiden jälkeen ei ole tapahtunut sen kummempia. Hakupaketin palauttamisesta laskettuna olen noin 8-9kk vain odottanut ja vastaillut viikoittain kavereiden kysymyksiin siitä, olenko jo saanut hostperheen tai tarkempia sijoitustietoja. Ikävä kyllä, en ole. Hakiessani minulle kerrottiin, että YFU lähettää vaihtareita lähinnä Ontarion provinssiin, joten sinne  olen ilmeisesti itsekin menossa. Tämä ei kuitenkaan ole ihan 100% varmaa.
Vaikken vielä tiedäkään hostperhettäni, en siitä turhaan stressaa. Tiedot tulevat sitten kun tulevat ("luultavasti vasta kesällä", vastattiin YFU:n toimistosta kun kysyin). Tällä hetkellä yritän elää mahdollisimman paljon tässä hetkessä ja nauttia viimeisistä kouluviikoista suomalaisessa lukiossa. Eka vuosi on mennyt niin nopeasti, enkä voi kieltää ettenkö tulisi ikävöimään sitä. Onneksi mulla on vielä kesäloma aikaa nähdä kavereita ja viettää aikaa heidän kanssaan ennenkö lähtö koittaa. Lähtöpäivästäkään mulla ei ole tarkempaa tietoa (se tulee yleensä perhetietojen kanssa), mutta yleensä Kanadaan lähtijät lähtevät elo-syyskuussa. Aikaa on siis vielä noin kolmen kuukauden molemmin puolin.
Parin viikon päästä koittaa kaikkien YFU:n vaihtareiden yhteinen kokoontuminen Virroilla, joten ehkä sieltä palatessa tiedän jotain enemmän omasta lähdöstäni.

PS. Jos joku miettii, mistä blogini nimi Yours to Discover on tullut, voi hän pienen googlailun jälkeen huomata sen olevan Ontarion lempinimi ;)



Vuodeksi 2016/17 vaihtoon lähtijät, linkkailkaa ihmeessä blogejanne tohon kommenttiboxiin niin liityn lukijaksi!

6 kommenttia:

  1. Oi, kiva blogi sulla! Ite oon lähössä AFS:n kautta Yhdysvaltoihin vaihtoon ja koitan siitä nyt jotain kirjotella mun blogiin: sofiarihko.blogspot.fi . Jos kiinnostaa ni käy ihmeessä kattomassa :)

    VastaaPoista
  2. Kivan olonen blogi! Lähen Rotaryn kautta Ranskaan ja kirjottelen osotteessa rye-nea.blogspot.com!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Sun blogiin mä oonkin jo törmännyt aikaisemmin.

      Poista
  3. Oi toivottavasti säkin saisit sijoitustiedot mahdollisimman pian, koska se on nimittäin ihan mahtava fiilis se! Ite mä oon lähössä Texasiin Exploriuksen kautta ja kirjotan myös blogia, lottainamerica.blogspot.fi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Eiköhän ne sieltä piakkoin ala tulemaan, pitää vaan kärsivällisesti ootella x) käynpä checkaan sun blogin!

      Poista