sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Differences between Canada and Suomi

Lähes kaksi kuukautta täällä oltuani, on silmääni sattunut monenlaisia outouksia ja erilaisuuksia. Olen kirjoittanut asioita kännykkääni ylös ja nyt kun lista on jo ihan sopivan pituinen, ajattelin tulla jakamaan ne täällä lukijoiden kanssa.

1. Pussimaito
Tämä on mun näkemyksen mukaan jotain todella kanadalaista, maitoa muovipusseissa. Kaupassa myytävä iso muovipussi sisältää muutaman pienemmän pussin, joista leikataan kulma pois ja laitetaan kannuun. Yksi ensimmäisistä asioista, joita opin täällä, oli kannun kopauttaminen niin, ettei pussi tipu maitoa kaataessa pois. Monktonissa majaillessani meillä oli jääkaapissa näitä, mutta nykyisessä perheessäni ostetaan 2litran maitotölkkejä vähäisen kulutuksen takia.

2. Truckit
Näitä todellakin näkee KAIKKIALLA. Tietenkin maaseudulla asuminen korostaa vielä tätä, mutta todellisuudessa Kanada on täynnä truckeja. Koulussa niin sanotut "farmboys":it tunnistaakin juuri heidän truckeistaan, bootseistaan ja flanellipaidoista.

3. Välimatkat
Isot autot, isommat välimatkat. Kanada on toiseksi suurin valtio maailmassa, joten ajettavaa riittää. 70-80% asukkaista asuu kuitenkin Yhdysvaltojen rajan tuntumassa, ja Pohjois-Kanada onkin villiä erämaata. Mun kouluun, ruokakauppaan ja samalla lähimpään pikkukaupunkiin, Petroliaan, on matkaa 15km. Jos taas vaatekauppaa tai suurempaa ruokakauppaa haluaa, tulee suunnata lähes puolen tunnin ajomatkan päässä olevaan keskisuureen kaupunkiin, Sarniaan. Iso kaupunki, London, monine kauppoineen ja liikkeineen sijaitsee vuorostaan tunnin ajomatkan päässä.

4. Ajaminen
Täällä ajaminen on todella yleistä eikä pyörällä tai kävellen liikuta juuri minnekään. Julkisia ei Sarniaa lähempää löydäkään, joten olen todella riippuvainen kyydeistä. Onneksi mun hostmom on todella mukava ja hakee mut aina cross country harkoista kotiin! Ylipäätänsä, jos haluan tehdä jotain, pitää suunnitelmat tehdä todella ajoissa, jotta voidaan sopia kyydeistä ym. Suomessa olen tottunut liikkumaan suhteellisen vapaasti pyörällä ja bussilla, joten eron kyllä huomaa!

5. Ovinupit
Tämä on yksi hauskoista pikkuasioista joita olen täällä huomannut. Ovenkahvoja ei löytä mistään vaan kaikkialla on ovinupit tai työnnettävät ovet. Yksi päivä tarkistin mun kodin kaikki ovet, eikä yhtäkään ovenkahvaa löytynyt, pelkkiä nuppeja.

6. Tekstiviestit/netti
Aivan kuten ovenkahvojen ja -nuppien kanssa, myös tekstaaminen ja netin käyttö ovat aivan erilaisia kuin Suomessa. Täällä datan hankkiminen puhelimeen on todella kallista, joten kaikilla on käytössä unlimited texting. Wifi on saatavilla niin koulussa, kodissa kuin joka kaupassa ja kahvilassakin, mutta sitä käytetään lähinnä Facebookin, Instagramin ja Snapchatin selailuun. Whatsappia ei ole kenelläkään, vaan kaikki isommat ryhmät löytyvät Facebookin Messengeristä.

Ehdottomasti eniten vierailtu paikka Petroliassa
7. Tim Hortons
Kun kanadalaiselta kysyy, mitä hän maassaan rakastaa, on Timmies varma vastaus. Tämä kanadalainen pikaruokaketju myy pääasiassa donitseja, muffinsseja ja kaikenlaisia juomia sekä leipiä. Todella hyvää... ja halpaa! Terveellisyydestä sitten voidaankin kiistellä.

8. Eh
Stereotypia, joka saa niin monet kanadalaiset ärsyyntymään. Tämä pitää osittain paikkaansa, osittain ei. Jotkin ihmiset sanovat lisäävät "eh" joka toiseen lauseeseen, jotkin eivät käytä sitä koskaan. Useiten sitä kuulee käytettävän vähänniinkuin varmentavana kysymyksenä, "This is good, eh?". Sanoisin kuitenkin, että tämän lausahduksen kuulee todennäköisesti vanhemmalta sukupolvelta, eivätkä teinit niinkään käytä sitä muussa kuin vitsailumielessä.

9. Whatever
Tämä on lausahdus, jota olen ainakin henkilökohtaisesti kuullut paljon useammin kuin "eh". Esimerkiksi jotain ehdotettaessa, kuulee usein leveän vastauksen "whatever".


10. Isänmaallisuus
Näkemäni perusteella, sanoisin kanadalaisten olevan isänmaallista kansaa. Punavalkoisia lippuja liehuu joka paikassa ja koulussa soitetaan aamuisin maan kansallislaulu ennen päivän kuulutuksia. On hauska huomata, kuinka kaikki nousevat yhtäaikaa ylös, riisuvat hatut ja pistävät puhelimet pois kun laulu alkaa. Heti viimeisen sävelen päätyttyä, yleinen hälinä ja puhelinten räpläys jatkuu, muttei koskaan laulun aikana.

11. Small talk
Ihmisten kanssa vaihdetut lyhyet keskustelut ovat täällä aivan jokapäivästä elämää. Oli kyseessä käytävällä tavattu opettaja tai kaveri, aina tervehditään ja kysytään kuulumisia. Hauska esimerkki small talkista sattui minulle tullessani kaupasta ulos. Eräs mies oli tulossa kauppaan sisälle ja jäi pitämään mulle ovea auki. Mennessäni ulos, mies tervehti iloisesti ja kysyi: "how are you?". Tämä alle minuutin tapaaminen ja yllättävä ystävällisyys ventovieraalta jättivät kyllä hymyn huulille.

12. Työpaikat nuorilla
Täällä lähes puolella nuorista tuntuu olevan työpaikka jossakin pikaruokaravintolassa, ruokakaupassa ym. Koska koulu, after school activities ja vielä iltaisin olevat omat harrastukset vievät kaiken ajan viikolla, työskentelevät monet nuoret viikonloppuisin. Tietenkin ne, joilla ei harrastuksia ole, menevät usein suoraan koulusta töihin.

13. Seurusteleminen
Koulun käytävillä kulkiessa huomaa, että lähes jokaisella on tyttö-/poikaystävä, jopa 9.-luokkalaisilla! Täällä kuitenkin suhteet tuntuvat olevan astetta kevyempiä kuin Suomessa ja parit saattavat toisinaan olla täysin vastakohtia keskenään.

14. Opettajien kutsuminen
Toisin kuin Suomessa, täällä ei ole soveliasta kutsua opettajaa etunimellä. Aina käytetään Ms/Mrs/Mr etuliitettä ja sukunimeä. Tarkemmin miettiessä, en edes tiedä opettajieni etunimiä. Sukunimen käyttö ei kuitenkaan tarkoita, että opettajia kohdeltaisiin kunnioittavammin kuin Suomessa. Usein oppilaat laskevat opettajien kanssa muista oppilaista ja opettajista leikkiä sekä kiusaavat toisiaan.

15. Vaahterasiirappi
Ehkä suurin kanadalainen stereotypia ja mun kokemuksen mukaan se pitää kanssa aika hyvin paikkaansa. Täällä on mitä ihmeellisimpiä asioita, jotka sisältää vaahterasiirappia, mm. vaahterasiirappi-vesi, -murot, -keksit, -viski. Suosituinta on kuitenkin aito vaahterasiirappi, jota syödään esimerkiksi pekonien ja toastin kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti